• De dokter en de dood 2018

    Meer grip op de praktijk van het sterven

    6 november 2018, Amsterdam

De dokter en de dood 2018

Meer grip op de praktijk van het sterven

6 november 2018, Amsterdam

 

Erwin Kompanje

Verondersteld geen bezwaar bij orgaandonatie

 

Als de burger zich volgens de nieuwe donorwet niet registreert met toestemming of bezwaar volgt registratie als ‘geen bezwaar hebbend’. Moreel bezien een bedenkelijk concept, omdat het een veronderstelling is en geen expliciete uitspraak. Hoe zullen artsen en verpleegkundigen in de praktijk omgaan met ‘geen bezwaar’ en wat als de naasten van de potentiële orgaandonor wél bezwaar hebben? Klinisch ethicus Erwin Kompanje houdt een kritische beschouwing.

 

 

 


Erna Michiels 

‘Hebben ze in de hemel frieten?’ Praten met kinderen over de dood

 

Praten over de dood is lastig, zelfs met volwassenen. Hoe zit dat dan met kinderen? Praat je hier met hen wel over? Wat doe je als ouders niet willen dat er met hun kind over de dood gesproken wordt? En als je toch met kinderen gaat praten: hoe doe je dat dan? Kinderarts-oncoloog Erna Michiels laat haar licht schijnen op deze en andere vragen.

 

 

 

 

 

 

Bert Keizer 

Euthanasie bij wilsonbekwamen

 

Kan euthanasie nog als je het niet meer kunt zeggen? De wet zegt van wel. En de wet zegt van niet. Juristen weten het wel. Veel artsen aarzelen. Specialist ouderengeneeskunde, filosoof en auteur Bert Keizer niet.

 

 

 

 

 

 

 

Saskia Teunissen 

De kwaliteit van sterven

Naarmate de dood dichterbij komt wordt ieder mens meer zichzelf, weet hoogleraar palliatieve zorg en hospicezorg Saskia Teunissen uit ervaring. Ze stond vele honderden stervenden bij. Niet de zwaarte van klachten in die laatste fase is bepalend, maar de impact ervan. Zorg moet afgestemd op de eigenheid van de patiënt. Soms zijn scheurende gitaren het beste middel.

 

 

 

 

 

Ronnie van Diemen 

Leren van Tuitjenhorn

Welke lessen zijn er te trekken uit de kwestie-Tuitjenhorn? Wat is er veranderd in de samenwerking tussen de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en het Openbaar Ministerie? Inspecteur-generaal Ronnie van Diemen blikt terug en kijkt vooruit.

 

 

 

 

 

 

 

René ten Bos

Streven naar onsterfelijkheid

Artsen zijn dienaren van de gezondheid. Niettemin is hun werk verbonden met ziekte en dood. De beroepsgroep was overbodig, als iedereen gezond zou zijn. In het werk van dokters zit daardoor noodzakelijk een hang naar pessimisme. Iedere dokter wordt bovendien vroeg of laat ook patiënt. Die omkering suggereert een diepe band tussen patiënt en dokter. Denker des Vaderlands René ten Bos reflecteert op deze relatie.